TO ΑΦΙΕΡΩΜΑ ''ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ EIΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ '' ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ 2023 ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Ο γνωστός Εικαστικός θεσμός Βόρειας Ελλάδας ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ συνεχίζοντας τις σημαντικές δράσεις του ξεκινά το φετινό θερινό πρόγραμμα του με την έκθεση Ζωγραφικής -Γλυπτικής ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΌΓΑ ΕΙΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου ως τις 1 Ιουλίου 2023 σε αίθουσα του ιστοριού πολιτιστικού χώρου Καλογερικό στον Λιμένα της Θάσου στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ 2023 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης της Θάσου. Θα παρουσιάσει δημιουργίες 50 αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ και από την υπόλοιπη Ελλάδα σε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Αρχαίο δημιουργό Πολύγνωτο αλλά και στον σύγχρονο Αλέκο Φασιανό με διοργάνωση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Ο εικαστικός θεσμός είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν αφιερώματα στον διακεκριμένο Ελλήνα καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό ,στις αρχές του νέου αιώνα και συγκεκριμένα στην Καβάλα στο χώρο του ΙΜΑΡΕΤ,στο χώρο του πολυτελούς ξενοδοχείου ΜΑΚΡΥΑΜΜΟΣ της Θάσου και στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου στην Σαμοθράκη.Παρουσίασε αφιερώματα και εν μέσω άλλων εκθέσεων καθώς ο Φασιανός ήταν από τους αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο Έλληνες Δημιουργούς που στήριξαν από την αρχή την πορεία του Τέχνης Φλόγα και έδειξε εκδηλο ενδιαφέρον πάντα για την συνέχεια του στον χρόνο.
Το Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου της ΔΗ.ΚΕΘ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εξακολουθεί να είναι πολυμορφικό και να αποτελεί την αφορμή και τον τόπο συνάντησης όλων. Θέλοντας να επικοινωνήσει το πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού δίνει βήμα στους ντόπιους δημιουργούς για να συστηθούν μέσα από την τέχνη τους στο κοινό . Φιλοξενώντας καλλιτέχνες από άλλες περιοχές αναζητά πολιτιστικές διαδρομές που οδηγούν στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την αναψυχή πιστεύοντας πως η τέχνη αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και συμβάλει στην σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου. Καλύπτει μεταξύ άλλων τους τομείς των εικαστικών ,του βιβλίου ,του θεάτρου και της μουσικής. ’’
Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ΔΗΚΕΘ είναι η Στέλλα Φουρναράκη και Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Θ. είναι ο Γεώργιος Κουτσουμανής.
Για την έκθεση που θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού θεσμού, ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς έχει επισημάνει μεταξύ άλλων : ‘’Η ανίκητη αίσθηση του απεριόριστου στην παρούσα έκθεση «ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ εις ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ» που αποτελεί αφιέρωμα και φόρο τιμής στον καλλιτέχνη της αρχαιότητας εμπεριέχει ευφάνταστες θεματολογίες που συγκροτήθηκαν από τις συλλήψεις των δημιουργών ως πονήματα άριστης και εκλεπτυσμένης καλλιτεχνικής προοπτικής και απαιτούμενης ευαισθησίας με συγκεκριμένο και ανεξάρτητο μέγεθος εκποίησης .Η έμπνευση τους άπτεται μιας καταγραφής με κινητήρια δόμηση μεγαλείου που ίπταται από γήινες ,ζωογόνες ζητήσεις, ενδεικτικές αποχρώσεις, πλήρεις οντότητες και νεωτεριστικές εκδοχές που καθηλώνουν καθώς εστιάζουν σε ενδεικτικά σημεία . Οι θαυμαστοί καρποί που θα αποκομίσουμε ως θεατές παρακολουθώντας τις έμφυτες πρωτογενείς ωσμώσεις επιδεικνύουν τα ευκρινή αποτελέσματα του συνδυασμού των πηγαίων και αξεπέραστων εικονισμών και των διαθέσεων της λεπτομερειακής ιστορικότητας. Αναμφίβολα θα αντικρίσουμε εκθέματα με απέραντους χρωματικούς ορίζοντες και σχεδιαστικές ενδοσκοπήσεις που εμπεριέχουν συναφείς προσανατολισμούς και εμβληματικούς προσδιορισμούς οικείων διαδρομών. Με απόλυτα εμπεριστατωμένη σαφήνεια διαθέσεων θα δούμε να αρμολογούνται επιμηκύνσεις και συστοιχίες εμπέδωσης . Στην έκθεση που αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων εκθέσεων του Εικαστικού Θεσμού στο χώρο του Καλογερικού οι σειρές των έργων χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια κοινή συνισταμένη εξερευνούν ένα ανυσματικό πεδίο έκφρασης ''.
Ο εικαστικός Θεσμός Τέχνης Φλόγα που διευθύνεται και διοικείτε από τον ιδρυτή του θεσμού,φιλότεχνο εκδότη ,ιδιοκτήτη του MEDIA GROUP ΝΕΑΠΟΛΗΣ της μακεδονίας Σταύρο Δεληγιάννη θα πραγματοποιήσει στην συνέχεια το φετινό καλοκαίρι εκθέσεις στην Ξάνθη με το αφιέρωμα ΕΙΣ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ,στην Δράμα,στην Σαμοθράκη και το φθινόπωρο στην Κέρκυρα.Το βασικό επιτελείο του συγκροτείτε από την Έφη Δεληγιάννη, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ,την νομικό Ζαφειρώ Χατζοπούλου, τον ιστορικό Τέχνης Λεόντιο Πετμεζά ,τον εικαστικό Νίκο Ζάρα .
Μεταξύ άλλων στις εκθέσεις του θεσμού θα δούμε επιλεγμένες δημιουργίες που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες : Αλέκος Φασιανός, Σύνη Αναστασιάδη, Μαριλένα Φωκά, Δημοσθένης Σωτηρούδης, Γιάννης Μόραλης, Τάκις, Νίκος Ζάρας, Άγγελος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Άρης Ασσαριωτάκης, Κώστας Καρακίτσος, Φλοέλ, Θέμης Σιμιτσάκος, Δελίνα Βασιλειάδη, Γιώργος Μπότσιος, Κορίνα Kομπολίτη, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Θέμης Κελέκης, Κώστας Μπεκιάρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις